Fitre Bağışı

Fitre Bağışı

Ramazan ayı gelince imkanı olan her müminin vermesi gereken miktar olan fitre bağışında amaç bir sahur ve bir iftarlık ihtiyacı gidermektir. Başlatmış olduğumuz fitre bağışı projesiyle ihtiyaç sahiplerine destek oluyoruz. Sizde fıtır sadakanızı dilerseniz online şekilde dilerseniz de hesap numaramız üzerinden bağışlayın.

veya

Fitre Bağış Hesabı Hesap Adı IBAN
Albaraka Türk Katılım Bankası Ümmet Hareketi TR 88  0020 3000 0780 1458 0000 01

Fitre bağışında olduğu gibi diğer bağışlara ait bilgileri sitemiz içerisinde bulunan bağış türleri sayfasını ziyaret ederek gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda orada bulunan bütün bağışlar muhasebe departmanımız tarafından ayrı ayrı hesaplanarak ve isimlere göre ayrılarak herhangi bir karışıklığa yol açmadan düzenlenmiş şekilde gerekli yerlere ulaştırılmaktadır.


2024 Fitre Bağışı Ne Kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitre miktarı bu yıl için günlük ₺130 dir. Bu miktar günlük gıda ihtiyacına göre hesaplanmıştır.


Fitre Bağışı Ne Zaman Yapılır?

Fitre bağışı için vacip olma zamanı Ramazan ayının ilk günüdür. Bu Ramazanın son gününü kadar verilebilir. Hanefi mezhebinde bayram namazından önce vermek daha uygunken; Şafii mezhebinde ilk bayram gününün ertesine bırakmak haram kabul edilmektedir. Bunun için en uygun tarih Ramazanın ilk günleridir.


Zamanında Ödenmeyen Fitre İçin Ne Yapılması Gerekir?

İbn-i Abidin'den aktarıldığına göre fitre bağışı ödenmesi gereken zamanda ödenmelidir ki bunun zamanı en geç Ramazanın birinci günü akşam vaktine kadardır. Bu vakte kadar ödenmemişse Bayram bitmeden ödenmesi gerekir. O zamana kadar da ödeme yapılmamışsa en kısa sürede ödenmesi gerekir. Bayramdan sonraya kalan fitre borcu kaza değil edadır. Bazı alimler ise fitre ödememeyi Ramazan bayramının ilk gününe kadar gerçekleştirilmemişse haram sayar ve bu durumda yapılan fitre ödemesi kaza olur..


fitre bağışı yapmak

Fitre Bağışı Nedir?

Sadaka türleri içerisinde fitre bağışı nedir başlığı ile birçok soru araması yapılmaktadır. Bu sorulara hem genel bir cevap mahiyetinde hem de fitre hakkında bilgi vermek amacıyla sizler için bu başlığı açmış bulunmaktayız. Fitre; islam dininde Ramazan Bayramının girmesi ile vacip olan ve nisap miktarı mala sahip olan her müminin vermesi gereken miktardır. Zekâttan farklı olarak bu sadakada havelan-i havl denilen yıllanma şartı aranmaz. Genel kaide olarak Ramazan Bayramının birinci günü verilmesi gerektiği söylense bile fıtır sadakası denilen fitrenin Ramazan bayramından önce de verilebileceği hatta bunun daha da faziletli olacağı alimler tarafından ittifak edilen bir husustur.

fitre nedir

Fitre Kimlere Verilmez?

Kaidelerde belirtildiği üzere kişi anne, baba, oğul, kız, torun, babanne, anneanne ve dedeye fitre verilmez. Çünkü bu kimselerin kişinin soyunun usül ve fürusunu oluşturur. Bu bakımdan bakmakla yükümlü olduğu bu kimselere fitre bağışı yapamaz. Peki ya fitremi kime verebilirim diye merak ediyorsanız alt tarafta yer alan başlığımızı inceleyin.

Fitre Kimlere Verilir?

Usul ve füru dışında kalan ihtiyaç sahibi kimselere fitre verilebilir. Sıralama yapılacak olursa; ihtiyaç sahibi yakın akraba, komşu ve arkadaş, fakirler, yolda kalmış kimseler. Bu kişiler etrafımızda bulunmaması halinde veya tespit imkanı yoksa insani yardım derneklerinin oluşturduğu fitre bağış projelerine destek verebilirsiniz. Hem gerçek anlamda ihtiyaç sahiplerine hem de daha sistematik bir şekilde bu bağışı gerçekleştirmiş olursunuz.

fitre kime verilir

Kardeşe Fitre Verilir Mi?

Eğerki kardeşimiz zengin değilse ve ihtiyaç sahibi ise fitreyi kardeşimize vermemizde bir yasak bulunmaz.

Geline Fitre Verilir Mi?

Maddi durumu yerinde değilse ve aldığı fitreyi kocasına değil sadece kendine harcayacaksa geline fitre verilir. Alimlerin genel görüşünde ise vermenin geçerli olduğu ancak uygun olmadığı belirtilmiştir.


Fitre Verirken Ne Yapılır?

Fitre bağışı için fitre verirken ne yapılır sorusu akıllara gelmektedir. Bunun için ilk yapılması gereken niyet edilmesidir. Niyet ile fitre ihtiyaç sahibi kişilere verilince bağış yerine getirilmiş olur. Niyetin hükmü aynı zekâtta olduğu gibidir. Buradaki niyete örnek verecek olursak “Niyet ettim rıza-i ilahi için elimde bulunan bu malı fitre olarak vermeye, işte bu benim fitremdir.” şeklinde olabilir.

fitre verirken dua